MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Demonstraties druivenkrenten in Westlands Museum

28 mei 2016. Op zondag 5 juni zijn er in het Westlands Museum demonstraties druivenkrenten. Deze middag worden er druiven gekrent in de historische tuin van het museum. Het museum aan de Middel Broekweg 154 te Honselersdijk is dan geopend van 13.00 tot 17.00 uur.

In drie verschillende typen kassen, de muurkas, de kopkas en de kniekas, staan druivenbomen van de belangrijkste soorten die vroeger in het Westland voorkwamen. Dit zijn de blauwe druiven Black Alicante en Frankenthaler en de witte soorten Muskaat en Golden Champion. De vrijwilligers van het museum laten u graag zien hoe er gekrent wordt en u kunt natuurlijk alles over de druiventeelt aan hen vragen. Diegenen die willen starten met een druivenboom, kunnen druivenplanten kopen in de museumtuin, zowel voor de binnen- als de buitenteelt.

Kinderen aan het krenten - foto Westlands Museum
Kinderen aan het krenten - foto Westlands Museum

Toen de druiventeelt nog de belangrijkste teelt van het Westland was, was het in de ‘krenttijd’ altijd een drukte van jewelste. Bij het krenten worden de druiventrossen zodanig uitgedund dat de overgebleven korrels meer groeiruimte hebben. Hierdoor worden de druiven groter en zoeter van smaak. Dit werk werd veel gedaan door vrouwen en kinderen omdat hun kleine ranke handen beter geschikt waren voor dit precisiewerk dan de over het algemeen grovere werkhanden van de tuinder.

Speciaal voor de kinderen is er de mogelijkheid om zelf te krenten. Onder begeleiding van een ervaren krentster kunnen zij de fijne kneepjes van het vak leren.
Kinderen en Museumkaarthouders kunnen gratis naar binnen. Volwassenen betalen € 5,00 en 65-plussers € 4,00 voor de entree.

Bron: Persbericht Westlands Museum 26 mei 2016.

28 mei 2016