MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Lunchroom Het Raadhuis officieel geopend

13 mei 2016. Met Het Raadhuis is het centrum van Schipluiden een horecagelegenheid rijker, en met name voor koffie, lunch en borrel. Mariska en Mark hebben de afgelopen maanden hard toegewerkt naar dit moment. Veel familie en vrienden waren getuige van de officiële opening. Voorafgaand aan het officiële moment belichtte Jacques Moerman de geschiedenis van het bijzondere pand; burgemeester Rodenburg overhandigde het certificaat dat hoort bij het Cittaslow supporterschap. Na het luiden van de klok, zoals dat vroeger in dit pand bij brand ook gebeurde, was de opening officieel.

Lunchroom Het Raadhuis officieel geopend 13 mei 2016

De nieuwe lunchroom beslaat de gehele benedenverdieping met aan de straatzijde de voormalige raadkamer en aan de tuinzijde de tuinkamer. Ertussen ligt de moderne keuken. Bij goed weer vormt de grote tuin een groot terras. Enkele oude foto's uit de tijd van het raadhuis en de werkplaats van Dijkshoorn houden de herinnering aan vroeger levend.

Lunchroom Het Raadhuis officieel geopend 13 mei 2016
De heer L. van Gent bekijkt de foto van de beëdiging van zijn vader in 1922 tot burgemeester van Schipluiden.

Lunchroom Het Raadhuis officieel geopend 13 mei 2016

Lunchroom Het Raadhuis officieel geopend 13 mei 2016

Geschiedenis

De vroegere boerderij van Leendert van Leeuwen werd in 1880 door de toenmalige gemeente Schipluiden aangekocht om het pand te verbouwen tot raadhuis en burgemeesterswoning. Daarvoor werd na het overlijden van burgemeester Dirk Ammerlaan enige tijd in een gehuurde ruimte aan de Dorpsstraat vergaderd. In 1881 werd tijdens een raadsvergadering de nieuwe raadzaal met het uitspreken van goede wensen en onder het genot van een glas wijn in gebruik genomen.

Na de gemeentelijke herindeling in 1921 werd de gemeente Schipluiden een heel stuk groter. Schipluiden kreeg Den Hoorn, 't Woudt en de Groeneveldse, Woudse, Harnas- en Voordijkshoornsepolder erbij. De gemeenteraad ging uit meer leden bestaan en het Raadhuis aan de Dorpsstraat werd al snel te klein. Wethouder, en tevens aannemer, Ambrosius Bontenbal wist een stuk weiland aan te kopen langs de Keenenburgweg, later H.K. Pootplein. Hier werd het nieuwe gemeentehuis gebouwd, dat op 1 februari 1929 in gebruik werd genomen. Kort hierna kocht dezelfde Bontenbal het oude Raadhuis, dat hij vervolgens verhuurde aan Kerver, die er een garagebedrijf hield. De voorgevel kreeg een ander aanzicht door de grote schuifdeur. Hier vond de auto van huisarts Frenske Reijnders er onderdak. Later huurde Nicolaas Dijkshoorn het pand, waar hij fietsen, motoren en bromfietsen verkocht en repareerde. In 1965 kocht Dijkshoorn het pand van de erven Bontenbal. Na het overlijden van Nic. Dijkshoorn bleef zijn echtgenote er wonen. Toen het pand beschikbaar kwam wisten Mariska en Mark, al ervaren met catering en Het Tuinhuis, het pand aan te kopen en was de weg vrij om hun droom te verwezenlijken. Zij gingen snel boven wonen en begonnen aan een flinke verbouwing om het pand aan te passen aan de huidige standaard. Het resultaat mag er zijn!

Lunchroom Het Raadhuis officieel geopend 13 mei 2016
Het Raadhuis van Schipluiden ca. 1910.

Lunchroom Het Raadhuis officieel geopend 13 mei 2016
Nog weinig verkeer te zien in de Dorpstraat; rechts het Raadhuis (foto ca. 1920; oude foto's collectie Museum Het Tramstation).

21 mei 2016