MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Jubileumconcert 95 jaar Sint Caecilia Schipluiden - Muziek in de keuken

26 november 2016. Op 21 november was het 95 jaar geleden dat muziekvereniging Sint Caecilia werd opgericht. Daar past natuurlijk een jubileumconcert bij en dit vond plaats op 26 november in de Dorpshoeve in Schipluiden. Met de titel 'Muziek in de keuken' kregen alle bezoekers hapjes en drankjes uit vijf delen van de wereld. De muziek werd verzorgd door de drie orkesten van de vereniging die samen en door elkaar als een superorkest op één groot podium zaten. Alleen de drie dirigenten wisselden regelmatig van plaats.

Aan het begin van deze muzikale en culinaire avond sprak burgemeester Arnoud Rodenburg, tevens beschermheer van Sint Caecilia, de zaal toe en feliciteerde de vereniging en het publiek met dit jubileum. Hij prees de muziekvereniging om haar veelzijdigheid, vitaliteit en prachtige optredens zoals het Molenconcert. Dit concert werd gegeven als afsluiting van het internationale Cittaslow-congres in 2014 en de Midden-Delfland Dag. De drie harmonieorkesten van Midden-Delfland zaten gezamenlijk op een podium voor molen Korpershoek. De boten met de Cittaslow-genodigden kwamen uit alle richtingen aanvaren en meerden af voor de molen, samen met andere sloepen, zeilboten en enkele historische zeilende Westlanders.

Rodenburg had ook nog een verrassing meegenomen uit de organisatie Cittaslow Nederland. Deze organisatie heeft aan componist Jacob de Haan, welbekend in de harmoniewereld, een compositieopdracht gegeven om een hymne voor Cittaslow te maken. Uiteraard zal Sint Caecilia dit muziekstuk met veel plezier uitvoeren, zei de voorzitter van Sint Caecilia, Martine Tieleman.

Jubileumconcert Muziekvereniging Sint Caecilia - 26 november 2016

Jubileumconcert 95 jaar Sint Caecilia Schipluiden - 26 november 2016
Bastiaan Kuipers dirigeert het Jeugdorkest.

De muzikale reis ging naar Afrika, het Midden-Oosten, het Verre-Oosten, Amerika en tenslotte Groot Brittanië. De 160 gasten zaten aan luxe ronde tafels in een sfeervol aangeklede Dorpshoeve (alleen het basketbalbord verried dat de Dorpshoeve toch een sporthal is). Koks van Het Raadhuis en Indigo hadden bij elk deel van de wereld bijpassend gerechtjes verzorgd en er werden drankjes uit deze gebieden geschonken. De bediening werd verzorgd door de mensen van Vamos 2017, een groep jongeren die in 2017 vrijwilligerswerk in Brazilië gaat doen. De stemming zat er goed in!

Jubileumconcert 95 jaar Sint Caecilia Schipluiden - 26 november 2016

Het Harmonieorkest, het Jeugdorkest en de slagwerkgroep DrumPack speelden afwisselend muziek uit de vijf delen van de wereld. Het Harmonieorkest, onder leiding van haar nieuwe dirigent Harmen Cnossen, speelden onder andere muziek uit Out of Africa, een Klezmerstuk uit Israël, een Korean Folksong, een Mexican Picture en the Irish Tune. Ook het Jeugdorkest wisselde recent van dirigent: Bastiaan Kuijpers leidde het orkest met onder andere The sun will rise again (geschreven voor de slachtoffers van de aardbeving in Japan in 2011), het Zuid-Amerikaanse Latima en Treasure Island. Drumpack staat al enige tijd onder leiding van Ferry Vogelaar. Zijn groep liet op indrukwekkende wijze zien hoe gevarieerd slagwerk kan zijn. De slagwerkers speelden onder andere Djembe ritmes Massai, de Japanese takeaway, het Mexicaanse Perdido en Schotse muziek ondersteund door een doedelzakspeler.

Jubileumconcert 95 jaar Sint Caecilia Schipluiden - 26 november 2016

In 2011 werd het 90-jarig jubileum uitbundig gevierd met het festivalweekend Caecilia on stage, maar mede door de dirigentenwisselingen werd deze 95-jarige verjaardag wat meer ingetogen gevierd. Maar voorzichtig vooruitkijkend naar 2021, als de vereniging 100 jaar wordt, dan zal er ongetwijfeld een groot feest komen. De vereniging is springlevend en, zij het met veel inspanning van de opleidingscommissie, spelen er veel jeugdige muzikanten in de drie orkesten.

Jubileumconcert 95 jaar Sint Caecilia Schipluiden - 26 november 2016
Drumpack slagwerkers zingend in Perdido.

Jubileumconcert 95 jaar Sint Caecilia Schipluiden - 26 november 2016
De leden van Vamos 2017 zorgden voor de bediening.

Jubileumconcert 95 jaar Sint Caecilia Schipluiden - 26 november 2016
Van links naar rechts dirigenten Harmen Cnossen, Ferry Vogelaar en Bastiaan Kuijpers.

28 november 2016