Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Symposium Weidevogelpact broedt op succes

15 april 2016. Gedeputeerde Han Weber van Zuid-Holland, programmadirecteur IODS Hans Kleij en wethouder Govert van Oord van Midden-Delfland beten op 15 april 2016 de spits af tijdens het symposium van het Weidevogelpact Midden-Delfland. De resultaten van de 0-meting van de Vogelwerkgroep Midden-Delfland en de provincie Zuid-Holland zijn bekend gemaakt en de eerste genomen maatregelen zijn toegelicht. Hiermee kan het Weidevogelpact uit de startblokken om de weidevogels in Midden-Delfland en omstreken een betere basis te geven.

Initiatieven en resultaten

Met de ondertekening van het Weidevogelpact in 2014 hebben Natuurmonumenten, LTO Noord Delflands Groen, KNNV afdeling Delfland, Agrarische Natuurvereniging Vockestaert en Vogelwerkgroep Midden-Delfland bekrachtigd zich met alle mogelijkheden en middelen in te zetten om de weidevogelstand in Midden-Delfland en omstreken te verbeteren. Dit betekent soms dat er minder populaire maatregelen worden genomen: het kappen en knotten van bomen en geriefhoutbosjes voor open zichtlijnen of het beheren van de vossenstand. Dat maatregelen wel degelijk effect hebben, blijkt uit de resultaten die in 2015 geboekt zijn in de Woudse Polder, waar aanzienlijk meer jonge vogels vliegvlug zijn geworden.

Symposium Weidevogelpact
De plassen van de Foppenpolder zijn geliefde plekken van weidevogels om uit te rusten van een lange reis.

Programma IODS

De gemeente Midden-Delfland en de provincie Zuid-Holland werken samen aan de uitvoering van het programma de Integrale Ontwikkeling tussen Delft en Schiedam (IODS), welke zes (deel)projecten kent. Eén hiervan is het kwaliteitsproject Groenblauw Lint, dat focust op natuurontwikkeling en -bescherming in combinatie met recreatie. In 2014 is vanuit dit project het Weidevogelpact opgericht en zijn de pactpartijen de samenwerking aangegaan om Midden-Delfland te versterken als leef- en broedomgeving voor weidevogels.

Weidevogelgebied

Naast het nemen van maatregelen om de weidevogels te beschermen is het ook belangrijk dat er voldoende hectare grond is waarop de weidevogels kunnen broeden en leven. Vandaag zijn de laatste 20 ha van de 100 ha bovenwettelijke IODS-natuurcompensatie in de openbare verkoop gegaan. De verwachting is dat deze zomer de percelen worden overgedragen aan de nieuwe eigenaren, die het vervolgens gaan inrichten en beheren als weidevogelnatuur. Hiermee is conform het IODS-convenant 100 hectare extra natuur in Midden-Delfland gerealiseerd.

Nieuwe kansen

Uit de verhalen van de partijen blijkt ook dat er nieuwe kansen liggen. De pactleden zijn bevlogen en gemotiveerd door de uitkomsten. Govert van Oord: ‘Het Weidevogelpact heeft de afgelopen tijd gebroed op succes, het eerste legsel kan nu vliegvlug worden!’.

Symposium Weidevogelpact
In en om het Kraaiennest komen weidevogels samen in het beschermende water.

Bron: Weidevogelpact Midden-Delfland.

18 april 2016